Застреляха мъж заради мач от световното. Иранските сили за сигурност застреляха

...
Застреляха мъж заради мач от световното. Иранските сили за сигурност застреляха
Коментари Харесай

Демонстрант беше застрелян докато празнува отпадането на Иран от Мондиала

Застреляха мъж поради мач от международното. 

Иранските сили за сигурност гръмнаха стачкуващ, чествал отпадането на националния тим на страната от Световното състезание по футбол в Катар, оповестиха Би Би Си и Българска телеграфна агенция.

Снощи Иран загуби от Съединени американски щати с 0:1 в последния си мач от груповата фаза на шампионата. Равен резултат бе задоволителен за тима, с цел да продължи.

Активисти споделиха, че Мехран Самак бил убит в главата, до момента в който надувал клаксона на колата си през вчерашния ден вечерта, в северния ирански град Бандар Азали, на брега на Каспийско море.

На видеозаписи, оповестени в обществените мрежи, се вижда по какъв начин множества честват отпадането на националния тим от Мондиала и на други места в Иран. Хората, както наподобява антиправителствени стачкуващи, се радват и танцуват.

Много иранци не подкрепяха националния тим на страната си на Мондиала с аргумента, че той съставлява Ислямската република, отбелязва Би Би Си.

Държавните медии пък упрекнаха " враждебни сили " във и отвън Иран, че незаслужено са оказали напън върху футболистите от националния тим, който имаше действителни шансове да се класира за осминафиналите, откакто победи с 2:0 Уелс във втория си мач от груповата фаза.

Ислямската република е обхваната към този момент 10 седмици от безредици след гибелта на 22-годишната етническа кюрдка Махса Амини след задържането ѝ от нравствената полиция в столицата Техеран за погрешно носене на хиджаб. По данни на правозащитници от началото на митингите са били убити минимум 448 души, измежду които 60 деца, и са били арестувани над 18 хиляди индивида, показва Би Би Си.

Посланикът на Франция в Иран Никола Рош в това време бе извикан през днешния ден в министерството на външните работи, откакто в понеделник френското Национално заседание одобри в понеделник с единогласие резолюция " в поддръжка на иранския народ ". На срещата Иран " стачкува остро против неоснователните обвинявания " на френските управляващи и осъди " неприемливата интервенция на тази страна ", заяви държавната осведомителна организация ИРНА, представена от Франс прес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР